Parallelsessie ronde 1: 11:45 – 12:45
Tijs Kleemans
Ontmoetingsmarkt wetenschap & praktijk
Er ontstaan steeds meer samenwerkingen tussen wetenschappers en scholen. Deze projecten zijn waardevol voor wetenschap én praktijk. Wetenschappers zijn hierdoor in staat maatschappelijk relevante kennis te ontwikkelen. Scholen kunnen wetenschappelijke inzichten benutten om hun onderwijskwaliteit te verhogen en bouwen tijdens het project aan een leer- en verbetercultuur. De Schoolpsycholoog heeft, als gedragswetenschapper binnen de school, een uitgelezen positie om een brugfunctie te vervullen in deze projecten, en zorg te dragen voor leerwinst binnen de eigen school.
Tijdens de wetenschapsmarkt maak je kennis met verschillende onderzoekers die praktijkgericht onderzoek uitvoeren samen met scholen. Loop langs de stands, bekijk de projecten, ga in gesprek en laat je inspireren. Of maak meteen een afspraak om zelf aan één van de projecten deel te nemen. Professor Tijs Kleemans leidt de wetenschapsmarkt in en deelt enthousiasme en expertise vanuit zijn eigen onderzoekssamenwerkingen met scholen en schoolpsychologen.
Tijs Kleemans is Hoogleraar Orthopedagogiek: Leren en ontwikkelen en universitair docent. Samen met onderwijsprofessionals wil Tijs Kleemans bijdragen aan een kennisbasis voor toekomstige orthopedagogen, orthopedagoog-generalisten en schoolpsychologen die zowel preventief als curatief werken in de onderwijszorg. Ook zet hij zich in voor een sterkere verbinding tussen de master en het postacademisch onderwijs voor deze gedragswetenschappers.
Andy Oppong
Van Ik naar We: op weg naar een cultuur van hoge verwachtingen en datagedreven teamprofessionalisering
Als elfjarige jongen verhuisde Andy Oppong van Ghana naar Nederland. In zijn land van herkomst genoot hij onderwijs op een internationale school; in zijn eerste jaar in Nederland kreeg hij de indicatie ZMOK-onderwijs. Er werd een IQ van 76 vastgesteld. Op school botste hij met zijn docenten—niet alleen door taal, maar ook door onbegrip. Tot een mentor als ‘cultuurtolk’ optrad. Die ervaring veranderde alles. Nu helpt Andy anderen om hetzelfde te doen: verbinding maken over culturele grenzen heen. Steeds vaker sta je als professional voor de uitdaging om nieuwkomers en kinderen met een migratieachtergrond optimaal te begeleiden. Je wilt hen gelijke kansen bieden, maar soms merk je dat je elkaar niet helemaal begrijpt. Waar ligt de kloof? Hoe zorg je ervoor dat taal- en cultuurverschillen geen belemmering worden, maar juist een kracht? In deze inspirerende sessie deelt Andy Oppong waardevolle inzichten over de mentale druk die deze kinderen ervaren en hoe je hen als schoolpsycholoog effectief kunt ondersteunen. Hij biedt concrete handvatten om cultuursensitief te werken en signalen op sociaal, pedagogisch en didactisch niveau beter te duiden. Wil jij leren hoe je een brug kunt slaan tussen werelden? Meld je aan en ontdek hoe jij écht het verschil kunt maken.
Andy Oppong is Vertaler van Culturen, een ervaren spreker en trainer die bedrijven helpt om cultuursensitief te werken en maatschappelijke impact te maken. Zijn expertise in sociaal ondernemerschap en interculturele communicatie helpt leiders en teams om veerkracht om te zetten in actie. Andy inspireert mensen om anders te kijken naar culturele verschillen en deze te benutten als kracht.
Laura Stroo & Hanneke Visser
Een veerkrachtig schoolteam in een professionele schoolcultuur
Werken aan het welbevinden van leerlingen begint bij het schoolteam. Maar hoe doe je dat, als je als team geleefd wordt door de waan van de dag? En hoe reageer jij daarop vanuit jouw ‘gewoontegedrag’? Ga je gaten opvullen, werk overnemen, nog harder rennen? Of ga je vermijden en je terugtrekken in je hoekje? Wat is de cultuur op school en hoe verhoud jij je daartoe? En wat als je denkt dat jij ‘het voorbeeld’ moet zijn, omdat jij de schoolpsycholoog bent?
In deze workshop gaan we aan de slag met het welbevinden van het schoolteam vanuit twee invalshoeken, namelijk crisisinterventie en ACT (Acceptance and Commitment Therapy). We gaan in op het concept ‘veerkracht’ als onderlegger voor welbevinden en we reflecteren op ons eigen gedrag en onze rol. We wisselen uit over welke kleine en grote zaken ertoe doen als het gaat om het bevorderen van veerkracht en welbevinden van jezelf en je collega’s.
Laura Stroo, MSc, is Kinder- en Jeugdpsycholoog NIP, schoolpsycholoog en werkzaam voor schoolbesturen en samenwerkingsverbanden, in met name het primair onderwijs. Zij is ACT trainer en docent aan de postacademische opleiding Schoolpsycholoog en de postacademische opleiding tot Kinder- en Jeugdpsycholoog NIP.
Dr. Hanneke Visser – van Balen is Kinder- en Jeugdpsycholoog NIP, schoolpsycholoog en werkzaam in het reguliere voortgezet onderwijs. Ze houdt zich bezig met handelingsgericht werken, sociale veiligheid, crisisinterventie en groepsdynamiek. Ze is plv. hoofdopleider bij de postacademische opleiding Schoolpsycholoog, RINO amsterdam.
Evelien van Goor
Suïcidepreventie in het onderwijs
Tijdens de parallelsessie besteden we aandacht aan het thema druk en hoe dit binnen suïcidepreventie tot uiting kan komen. Verder kijken we naar de rol van de schoolpsycholoog binnen suïcidepreventie, waar liggen mogelijkheden, maar waar liggen ook de grenzen. Verder zullen thema’s als social media, imitatiegedrag, geheimhouding en beleid aan bod komen.
Evelien van Goor werkt nu 15 jaar bij 113 Zelfmoordpreventie. Daarvoor heeft ze gewerkt als psycholoog binnen de GGZ (onder andere met jongvolwassenen). De eerste vier jaar bij 113 heeft ze als psycholoog gewerkt aan het vormgeven en uitvoeren van de online therapie binnen de hulplijnen van 113. Sinds 2014 werkt ze aan de Landelijke Agenda Suïcidepreventie als kwartiermaker onderwijs, waarin ze veel contact met onderwijsinstellingen en overkoepelende organisaties heeft. Op basis van deze contacten en ervaringen is er de afgelopen jaren, in samenspraak met organisaties in het onderwijs, allerlei materiaal ontwikkeld. Verder adviseert ze onderwijsinstellingen bij vragen rondom suïcidepreventie en neemt de signalen uit het land mee in de verdere ontwikkeling van suïcidepreventie in het onderwijs.
Barbara Mulder
Hoe blijf je als Schoolpsycholoog zelf in balans?
Een goede balans of anders gezegd een goed evenwicht tussen ‘draagkracht’ en ‘draaglast’ is voor iedereen belangrijk. Maar helemaal als we DRUK zijn moeten we opletten. Want waar zijn we nu eigenlijk druk mee? Zijn dat de thema’s waar we druk mee willen zijn? Of zou je eigenlijk andere keuzes willen maken? En zijn we wel echt effectief als we druk zijn? Door bij deze interactieve workshop te reflecteren op je eigen balans, word je je bewust van waar je staat en wat je nodig hebt om je eigen balans te verbeteren.
Barbara Mulder is arbeids- en organisatiepsycholoog, somnoloog, trainer en balansexpert en verscheen meermaals in de media. Barbara werkte eerder als leidinggevende in de thuiszorg en zag hoe vaak verzuim samenhing met slaapproblemen. De wens ontstond mensen beter te leren slapen en in 2011 richtte zij daarom psychologenpraktijk Slaapmakend op, waardoor duizenden Nederlanders beter leerden slapen en functioneren. Naast behandelen trainde zij honderden zorgprofessionals, waarmee zij een bredere impact creëerde en bijdroeg aan het helpen van meer mensen om beter te slapen. Door haar behandelervaring bij Slaapmakend zag zij dat mensen tijdenlang aanmodderen met disbalans en stressklachten voordat ze aan de bel trokken. Vaak te laat, al beland in een burn-out of andere comorbide problematiek, met als gevolg lange herstelprocessen die veel tijd, energie en geld kosten. Barbara dacht ‘dit kan en moet anders!’ En zij richtte om deze reden BalansMakend op, een trainingsbureau dat preventief aandacht besteedt aan de balans, slaap en mentale fitheid van medewerkers. Hierdoor vermindert de kans op een burn-out aanzienlijk en blijven medewerkers gezond, productief, vitaal en veerkrachtig. En net zo belangrijk: beleven zij meer plezier aan hun werk.
Bart Heeling
‘Wat je zegt, ben je zelf’ Waarom traumasensitief onderwijs vooral over de leraar gaat
In elke klas zitten wel kinderen die uitdagend, opvallend of zelfs lastig gedrag vertonen. Dat gedrag lijkt de laatste jaren heftiger te zijn, complexer te worden en op jongere leeftijd voor te komen. Tijdens de sessie neemt Bart je mee in een andere kijk op gedrag. Gedrag van kinderen waar we vaker dan we denken ónbewust op reageren. En dat terwijl die reacties juist van wezenlijk belang zijn voor de veiligheidsbeleving van kinderen. Je leert hoe verfijnd copingmechanismes zich kunnen manifesteren. Tijdens deze sessie laten we onze onbewuste overtuigingen en oordelen los en maken we ruimte voor een andere reactie op het gedrag van kinderen. Bart maakt gebruik van anekdotes en voorbeelden uit zijn twintigjarige ervaring als leraar en gedragsspecialist in zowel regulier als speciaal onderwijs.
Bart is na een carriere als financieel adviseur twintig jaar geleden het onderwijs ingegaan. Vanaf het eerste moment was hij geraakt door de onbevangenheid van kinderen en stelde hij zich ten doel dat geen kind buiten de boot mocht vallen. Hij is de opleiding tot gedragsspecialist gaan doen en vervolgens naar het speciaal onderwijs gegaan, waar hij een onderwijszorggroep heeft geleid. Daarnaast is hij zich gaan toeleggen op traumasensitief lesgeven, vanuit de overtuiging dat ‘moeilijk’ gedrag een uiting is van onbegrip, frustratie, angst of verdriet. Bart heeft er veel over geschreven op Linkedin, waar hij inmiddels meer dan 80000 volgers heeft bereikt. Er zijn twee boeken van zijn hand verschenen. Bart is een landelijk veel gevraagd spreker, trainer traumasensitief onderwijs en workshopleider.
Parallelsessie ronde 2: 13:45 – 14:45
Edgar Kolhoff
Willen of kunnen? Tijd voor een ander perspectief
Vaak wordt er gezegd dat jongeren het wel kunnen, maar het niet willen. Ze hebben geen motivatie. Maar is dat wel zo? Recente onderzoeken laten zien dat jongeren vaardigheden en de juiste ondersteuning missen. Maar als het beeld bestaat in het onderwijs dat onze jongeren niet willen, heeft dat een groot effect op onze verwachtingen en houding naar hen. Dit leidt tot onrealistische verwachtingen, waardoor er veel druk en stress ontstaat bij de jongeren. En dit leidt uiteindelijk wél tot een vermindering van de motivatie. Hoe kunnen wij als schoolpsychologen hierin een verschil maken, voor jongeren en docenten? In deze workshop gaan we aan de slag om deze vraag te beantwoorden en krijg je inspiratie om dit ook in je eigen setting toe te passen. De workshop is gericht op iedereen die aan het welzijn van jongeren werkt, maar richt zich voornamelijk op het vo & mbo.
Edgar Kolhoff werkt circa 15 jaar als schoolpsycholoog in het vo en mbo. Hij heeft in die hoedanigheid veel ervaring opgedaan met het ondersteunen van jongeren en ouders, maar ook klassen, docenten en teams. Daarnaast richt hij zich ook schoolbreed op het beleid rondom passend onderwijs en het werken aan een goede pedagogische en didactische basis. Sinds 2024 is Edgar kinder- en jeugdpsycholoog NIP. Ook geeft hij lezingen en workshops. Vanuit een brede interesse werkt Edgar vooral aan thema’s op het gebied van passend en inclusief onderwijs, gelijke kansen en een professionele schoolcultuur. Hij verbindt vanuit een systemisch perspectief wetenschappelijke kennis aan de praktijk en student- en docentbehoeften.
Andy Oppong
Mentale DRUK verlagen door Cultuursensitief te werken
Als elfjarige jongen verhuisde Andy Oppong van Ghana naar Nederland. In zijn land van herkomst genoot hij onderwijs op een internationale school; in zijn eerste jaar in Nederland kreeg hij de indicatie ZMOK-onderwijs. Er werd een IQ van 76 vastgesteld. Op school botste hij met zijn docenten—niet alleen door taal, maar ook door onbegrip. Tot een mentor als ‘cultuurtolk’ optrad. Die ervaring veranderde alles. Nu helpt Andy anderen om hetzelfde te doen: verbinding maken over culturele grenzen heen. Steeds vaker sta je als professional voor de uitdaging om nieuwkomers en kinderen met een migratieachtergrond optimaal te begeleiden. Je wilt hen gelijke kansen bieden, maar soms merk je dat je elkaar niet helemaal begrijpt. Waar ligt de kloof? Hoe zorg je ervoor dat taal- en cultuurverschillen geen belemmering worden, maar juist een kracht? In deze inspirerende sessie deelt Andy Oppong waardevolle inzichten over de mentale druk die deze kinderen ervaren en hoe je hen als schoolpsycholoog effectief kunt ondersteunen. Hij biedt concrete handvatten om cultuursensitief te werken en signalen op sociaal, pedagogisch en didactisch niveau beter te duiden. Wil jij leren hoe je een brug kunt slaan tussen werelden? Meld je aan en ontdek hoe jij écht het verschil kunt maken.
Andy Oppong is Vertaler van Culturen, een ervaren spreker en trainer die bedrijven helpt om cultuursensitief te werken en maatschappelijke impact te maken. Zijn expertise in sociaal ondernemerschap en interculturele communicatie helpt leiders en teams om veerkracht om te zetten in actie. Andy inspireert mensen om anders te kijken naar culturele verschillen en deze te benutten als kracht.
Sharon Stellaard
Boemerangbeleid
In deze sessie neemt Sharon je mee in de onderzoeksmethode die zij ontwikkelde voor haar PhD-onderzoek. De methode maakt het mogelijk om diepergelegen oorzaken van beleidsineffectiviteit op het spoor te komen. Sharon neemt de aanwezigen mee in haar analyse van het passend onderwijs- en jeugdzorgbeleid van de afgelopen halve eeuw en staat stil bij een aantal implicaties daarvan. De inzet is gericht op bewustwording van deze kwestie.
Sharon Stellaard (1982) werkte twintig jaar in de jeugdzorg. In diverse rollen zette zij zich in voor verbetering, ook in samenwerking met het onderwijs. Na de decentralisatie van de jeugdzorg startte ze als buitenpromovenda aan de VU in een Academische werkplaats Transformatie Jeugdhulp. Vanuit de Bestuurswetenschappen deed ze onderzoek naar langgerekte-oorzaakgevolgrelaties in het hervormingsbeleid van de jeugdzorg en passend onderwijs (1974-2022). Daarin ontdekte ze patroonvorming en daarbij horende mechanismen. Dit resulteerde in 2023 in haar promotieonderzoek Boemerangbeleid. Sindsdien werkt ze aan nieuwe publicaties over actuele hervormingsplannen. Sharon een veelgevraagd spreker, is geregeld in de media, en zet zich in het publieke debat in voor sociale rechtvaardigheid. Daarnaast is ze als intern toezichthouder betrokken bij een samenwerkingsverband passend onderwijs (PO).
Bart Heeling
‘Wat je zegt, ben je zelf’ Waarom traumasensitief onderwijs vooral over de leraar gaat
In elke klas zitten wel kinderen die uitdagend, opvallend of zelfs lastig gedrag vertonen. Dat gedrag lijkt de laatste jaren heftiger te zijn, complexer te worden en op jongere leeftijd voor te komen. Tijdens de sessie neemt Bart je mee in een andere kijk op gedrag. Gedrag van kinderen waar we vaker dan we denken ónbewust op reageren. En dat terwijl die reacties juist van wezenlijk belang zijn voor de veiligheidsbeleving van kinderen. Je leert hoe verfijnd copingmechanismes zich kunnen manifesteren. Tijdens deze sessie laten we onze onbewuste overtuigingen en oordelen los en maken we ruimte voor een andere reactie op het gedrag van kinderen. Bart maakt gebruik van anekdotes en voorbeelden uit zijn twintigjarige ervaring als leraar en gedragsspecialist in zowel regulier als speciaal onderwijs.
Bart is na een carriere als financieel adviseur twintig jaar geleden het onderwijs ingegaan. Vanaf het eerste moment was hij geraakt door de onbevangenheid van kinderen en stelde hij zich ten doel dat geen kind buiten de boot mocht vallen. Hij is de opleiding tot gedragsspecialist gaan doen en vervolgens naar het speciaal onderwijs gegaan, waar hij een onderwijszorggroep heeft geleid. Daarnaast is hij zich gaan toeleggen op traumasensitief lesgeven, vanuit de overtuiging dat ‘moeilijk’ gedrag een uiting is van onbegrip, frustratie, angst of verdriet. Bart heeft er veel over geschreven op Linkedin, waar hij inmiddels meer dan 80000 volgers heeft bereikt. Er zijn twee boeken van zijn hand verschenen. Bart is een landelijk veel gevraagd spreker, trainer traumasensitief onderwijs en workshopleider.
Dominique Warmerdam
Stress en prestatiedruk: Hoe ga je om met dit thema vanuit jouw rol?
Stress en prestatiedruk zijn veelvoorkomende uitdagingen in het onderwijs. Maar hoe kun jij als schoolpsycholoog écht het verschil maken? In deze interactieve training krijg je niet alleen theorie, maar vooral praktische tools en concrete oefeningen die je direct kunt inzetten voor leerlingen en docenten.
Dominique Warmerdam is de oprichter van Psychologie in het Onderwijs, een organisatie die zes jaar geleden werd opgericht om leerlingen en docenten door heel Nederland te ondersteunen in hun mentaal welzijn. Met haar achtergrond in psychologie en passie voor onderwijs ontwikkelde Dominique programma’s die praktische welzijnsvaardigheden aanleren, gericht op stressmanagement, zelfregulatie en veerkracht. Onder haar leiding is Psychologie in het onderwijs uitgegroeid tot een organisatie met 50 psychologen en toegepast psychologen die het onderwijs ondersteunen. De missie van de organisatie is het creëren van een mentaal gezonde generatie in een wereld vol uitdagingen. De organisatie richt zich zowel op het verbeteren van de context van de leerling als op de individuele vaardigheden van docenten en leerlingen.
Britt van Beek, Iris Stuifbergen en Sascha Mulder
Hoe profileer je je als schoolpsycholoog?
In de parallelsessie gaan we in op je profilering als Schoolpsycholoog. Hoe laat je zien waar je goed in bent, en wat je waard bent? Wat leer je in je opleiding, welke beroepsregistratie is van belang in welk domein, en wat vinden werkgevers van belang? Gaat het om bevoegdheid, of vooral over bekwaamheid? Maar vooral: wat maakt dat jij een goede Schoolpsycholoog bent of wordt, en hoe laat je dat zien aan de buitenwereld?
Britt van Beek werkt als beleidsadviseur bij het NIP, de landelijke beroepsvereniging van psychologen. Zij houdt zich binnen het NIP bezit met thema’s als vakbekwaamheid, opleiding en beroepsregistratie. Binnen haar loopbaan heeft ze zich primair gericht op het Jeugddomein en ze weet veel over opleiden in het jeugddomein, beroepsregistraties (NIP, SKJ, BIG) en de samenhang tussen bevoegdheid en bekwaamheid. De afgelopen jaren is ze ook betrokken geweest bij de ontwikkeling rond de BIG-beroepenstructuur.
Iris Stuifbergen werkt sinds 1998 als orthopedagoog. Gestart in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking en na 10 jaar heeft ze de overstap gemaakt naar het onderwijs. Hierbij heeft Iris altijd het speciale kind binnen het onderwijs opgezocht om onderwijs- en ondersteuningsbehoeften in kaart te brengen, zodat we vanuit de context passende oplossingen kunnen realiseren. Afgelopen jaar heeft ze de opleiding tot Schoolpsycholoog afgerond. Haar ervaringen uit het werkveld en de opleiding deelt ze graag met deelnemers.
Sascha Mulder is naast docent bij de opleiding Schoolpsycholoog zorgverlener in de GGZ en werkgever van de GGZ_ en jeugdzorginstelling SCIO, waarbij zij zich vaak (online en offline) uitspreekt over spraakmakende onderwerpen binnen onderwijs en zorg. Tijdens het congres zal zij haar oplossingsgerichte licht laten schijnen op actuele onderwerpen die momenteel spelen zoals de beroepenstructuur, BIG-registraties en eisen die gemeentes en zorgverzekeraars stellen. Zij gaat jullie meenemen in wat er wél kan en hoe je óók kunt kijken naar de actualiteit. Zoals de OGW mindset zegt: “Als iets (zoals ontevreden en boos zijn) niet werkt, stop ermee en doe wat anders!” Wat dat anders is: dat is aan jou.